Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΧΡΟΝΟΣ, online περιοδικό με αφετηρία την Ελλάδα: ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΚΡΙΚΟΣ. Στοιχεία θεωρίας για τις ανάγκες των εργασιών ενός εικαστικού εργαστηρίου

http://www.chronosmag.eu/index.php/athanasiou-krikos.html

Σας προωθώ την δημοσίευση του α’ μέρους μιας εργασίας, που στις αρχές αυτής της χρονιάς παρουσίασα στο  γ΄ εργαστηρίο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, με διευθυντή τον καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο.

Καταληκτικό μέρος μιας συνολικότερης δουλειάς που ξεκίνησε πριν περίπου 5 - 6 χρόνια, μετά από σχετική απαίτηση του τομέα Γλυπτικής τον οποίο υπηρετώ σαν διδάσκουσα και συγκεκριμένα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή (και δασκάλου μου) Γιώργου Λάππα.
Ξεκίνησε υπό την μορφή συλλογής εικόνων, από βιβλιογραφία που θα αφορούσε έναν κατάλογο 100 καλλιτεχνών που μου είχε συστήσει ως μπούσουλα και ζητώντας μου να πλαισιώσω με στοιχεία, για την εποχή, τις συνθήκες της εποχής - από γεγονότα που σημάδεψαν κάθε περίοδο - μέχρι ποιά βιβλία εκδόθηκαν, καθώς και όλη την συνθήκη που πλαισίωνε κάθε καλλιτέχνη, ιστορική στιγμή, καταγωγή, τόπος, πολιτισμική, κοινωνικοπολιτική κατάσταση, ξεδίπλωμα των γεγονότων που συνιστούν μια “ιδιότητα”. Αργότερα αυτό έγινε έρευνα που θα αφορούσε κυρίως τον σουρεαλισμό. Τα κινήματα που συσχετίζονταν με αυτόν, κοκ. 

Λόγω της επίμονης ανάγκης μου να εξαντλώ με χρονοβόρο τρόπο συχνά μια θεματική αναζήτηση, ώσπου να φτάσω στην “άκρη του νήματος”,  αν αυτό είναι δυνατόν, οδηγήθηκα σε μια σειρά συνεργασιών και άτυπων παρακολουθήσεων μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, με καθηγητές τους: Μπασάκο Παντελή,  Μπιτσώρη Βαγγέλη. Μιχαήλ Σάββα.
Με τον καθηγητή Παντελή Μπασάκο μάλιστα εργαστήκαμε στην διαδικασία μιας διδακτορικής διατριβής που δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει λόγω του ότι η καλλιτεχνική μου (φύση) ιδιότητα που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την γλυπτική (δεν θα ισχύει όπως φαντάζομαι για όλους τους γλύπτες) δεν μου αφήνει περιθώρια με τον λόγο τέτοια, ώστε να συντάξω ένα συνοπτικό, συμπαγές και αυτοτελές επιστημονικό έργο, δια μέσου ενός κειμένου ή εστω μιας πολυμεσικής παρουσίασης, που όμως κύριο άξονά της θα είχε το κείμενο. Τα οφέλη μου βέβαια, μέσα από αυτή την τριβή ενάμιση χρόνου εργασίας, συζητήσεων, αναζητήσεων, δεν παύουν να με καθορίζουν με τον ένα ή άλλον τρόπο.

Εδώ θα ήθελα να ομολογήσω την έντονη αντίρρηση του δασκάλου μου Γιώργου Λάππα στην όλη αυτή τροπή που πήρε η εμπλοκή μου με την θεωρεία, μιας και την έβλεπε ως µια διεύρυνση ανώφελη για να μη πω καλύτερα διάρρηξη της καλλιτεχνικής μου διενέργειας. Μιας και κινδύνευε από τη συσσώρευση μιας οργανωμένης γνώσης για την τέχνη που συνήθως ακολουθούν οι ειδικοί: θεωρητικοί και ιστορικοί. Θεωρούσε πως κινδύνευε η ενστικτώδης διαύγεια που έχει ανάγκη το έργο του ποιητή. Τροφή ανίκανη να γίνει βοηθός ... 

Παρόλη τη διαφωνία… δεν μπόρεσα να αντισταθώ σ αυτή την μαγεία που μου ασκεί η θεωρεία, χωρίς βέβαια να επιμείνω ανώφελα στο αίτημα μιας διατριβής.

Έτσι οδηγήθηκα στην ολοκλήρωση αυτής της μακράς πορείας με ένα κείμενο. Λόγω της πυκνότητας της πληροφορίας που διαθέτει, δεν το θεωρώ καν κείμενο αλλά περισσότερο έναν χάρτη σημείων που αφορά κυρίως τους φοιτητές που σπουδάζουν την καλλιτεχνική διαδικασία. Μιάς και σήμερα δεν μπορούν να αγνοούν στοιχεία που πολλά από αυτά έχουν συγκροτήσει τον σύγχρονό τους κόσμο και επομένως συνιστούν, συνθέτουν την σκέψη τους. Έναν χάρτη με σημεία εισόδου και εξόδου. Μιας και για να τον ακολουθήσεις θα πρέπει να είσαι δίπλα σε ένα εργαλείο αναζήτησης του διαδικτύου, που θα μπορούσε να σε συμπαρασύρει σε μια πορεία τελείως διαφορετική από αυτην που ακολουθώ. Σε μια άλλη χρονική στιγμή θα μπορούσε ένα άλλο σημείο, να αποτελέσει όρο εκκίνηση μιας άλλης αναζήτησης. Έτσι είναι περισσότερο ένα εργαλείο που προτείνω στους φοιτητές άμεσα συνδεδεμένο με τις ανάγκες τους σε μια πορεία που οφείλουν να γνωρίζουν τις καταγωγές των πραγμάτων ...εκτός της θεμελιώδους καταγωγής.

Όταν είχα ολοκληρώσει το α’ μέρος αυτής της εργασίας είχα την τύχη να το συζητήσω με το Χρήστο Χρυσόπουλο που πρότεινε και με έφερε σε επαφή με συνεργάτες του. Έτσι μου έδωσαν την δυνατότητα να το δημοσιεύσω στον «Χρόνο», διαδικτυακό περιοδικό. Μια δημοσίευση που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα, ώστε να δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος με την υποστήριξη του fairead.netπου να συγκεντρώνει κι άλλες τέτοιες εργασίες θεωρητικών εργαλείων που έτσι κι αλλιώς προτείνουν οι διδάσκοντες στους φοιτητές του  εικαστικού τμήματος της ΑΣΚΤ.
Εδώ λοιπόν ο χώρος της εν λόγω δημοσίευσης:

http://www.chronosmag.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: