ΒιογραφικόΣΠΟΥΔΕΣ

Αποφοίτησε από το τμήμα Γλυπτικής της Ανώτατης σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας εργαστήριο Γ. Λάππα. (1996) Στη συνέχεια από το διατμηματικό Master, Ψηφιακών μορφών Tέχνης, ΑΣΚΤ - ΕΜΠ (2001)


2013: Πρόταση Διδακτορικής εργασίας. Καθόλη τη διάρκεια του έτους, από τον Ιανουάριο του 2013 σε συνεργασία με τον κο Παντελή Μπασάκο, καθηγητή Φιλοσοφίας, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει ξεκινήσει τη προεργασία πρωτότυπης πρότασης κατά την οποία ερευνώνται σύνθετες έννοιες στη φιλοσοφία και τη θεωρία του performing όσον αφορά την Ρητορική τέχνη αλλά και πως εκφέρονται ή συνιστούν την Performance art καθώς και με ποιο τρόπο. Θα κατατεθεί διδακτορική διατριβή που το θέμα της θα είναι το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας, η οποία δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό και εξ΄αυτού προέκυψαν δυσκολίες ως προς την συνάφειά της. Είναι σχεδόν έτοιμη και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στο τέλος Ιανουαρίου του 2014 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

1998-2001: Πτυχίο Master στις Ψηφιακές Μορφές. Τέχνης του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

2001: η Διπλωματική εργασία του Μεταπτυχιακού, είχε τίτλο: ¨Η Σχεδίαση ενός Μετασχηματισμού¨ είναι κατατεθειμένη στη βιβλιοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας.
Μια πρόταση διαδραστικής performance μέσω του Internet, live broadcast (ζωντανής εκπομπής), με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη κα Ελπίδα Τζαφέστα, διδάσκουσα, ερευνήτρια στο Β’ ΕΠΙΣΕΥ – ΕΜΠ στο γνωστικό αντικείμενο ΄Ευφυή συστήματα και μοντελοποίηση΄

1996-1998: Πιστοποιητικό σπουδών στο Ψηφιακό Τρισδιάστατο Σχεδιασμό, 3D Animation, επεξεργασία φωτογραφίας, και Digital Video Editing σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, (επίπεδο advance)

1991-1996 : Πτυχίο Εικαστικών σπουδών Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (τμήμα Γλυπτικής) Αθήνας,

1980-1994: Σεμινάρια στον σύγχρονο χορό και την Παντομίμα.

1981-1984: Φωτογραφία, Σενάριο, Σκηνοθεσία, Σχολή Σταυράκου.

1986-1988: Σχεδιασμός ενδυμάτων, Πατρόν μοντέλων ένδυσης, Σχολή Βελουδάκη.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2009: Εκλέχθηκε ως Ε.Ε.Δ.Ι.Π. στο τμήμα εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. με ειδικότητα την διδασκαλία της Γλυπτικής.

1999-2003: Ειδική επιστήμων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
και ως 2009 διδάσκουσα σύμφωνα με π.δ.407/80.

Εργαστήριο

Ασκήσεις πηλοπλαστικής από μοντέλο / ελεύθερες ασκήσεις σύνθεσης / εφαρμογή σε κλασσικά και σύγχρονα υλικά.

Εξοικείωση και εμβάθυνση σε θέματα θεωρίας της Τέχνης και της αισθητικής. Διαλέξεις

Εργασίες:

2013: Ανάθεση από την διευθύντρια του τομέα κα Λίττη, της λειτουργίας του εργαστηρίου Πολυμέσων για τον τομέα Γλυπτικής, όπου οι φοιτητές της γλυπτικής στα πλαίσια των καλλιτεχνικών ασκήσεων των εργαστηρίων τους και μόνο, (δεν αποτελεί αυτόνομης διδασκαλίας μάθημα) μπορούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους, μέσω της χρήσης των ψηφιακών μέσων και των τεχνικών τους, όταν αυτό απαιτείται. Παρακολούθηση και υποστήριξη , όλων των αισθητικών και τεχνικών θεμάτων που προκύπτουν κατά την διαδικασία παραγωγής ενός βίντεο, στα πλαίσια μιας καθαρά εικαστικής δομής και προοπτικής της πλαστικής τους δυνατότητας. Παράλληλα βοηθός στο εργαστηριακό μάθημα κατ΄ επιλογήν υποχρεωτικό της Γλυπτικής με διευθυντή τον κο Τρανό.

2009-2012: εργάζομαι για το πρόγραμμα του β’ εργαστηρίου Γλυπτικής, που μπορούμε να περιγράψουμε ως:

• Συλλογή και επεξεργασία κειμένων και στοιχείων, που αφορούν τη περίοδο της Τέχνης που σχετίζεται με τον ¨Μοντερνισμός¨ , ¨Σουρεαλισμό¨, ¨Ντανταϊσμό¨,

• Συλλογή, φωτογράφηση εικόνων, από βιβλία, σε κατάλογο καλλιτεχνών του 20ου – 21ου αι. (100 καλλιτέχνες) .

• Επεξεργασία δομής και στήσιμο ύλης, μετά από συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή κο Γ. Λάππα.

• Διάλεξη από τον καθηγητή.

Το περιεχόμενο αποτελείται από το εν λόγω φωτογραφικό υλικό καθώς και τα κείμενα που αφορούν κυρίως εικαστικούς καλλιτέχνες, με αντικείμενο την Γλυπτική. Εικαστικούς καλλιτέχνες που έδρασαν την εκάστοτε περίοδο της Τέχνης που έχει ορισθεί να διδαχθεί, κάθε εξάμηνο. Συσχέτισή τους με την ιστορική χρονική περίοδο, καθώς και άλλα σημαντικά φιλοσοφικά, επιστημονικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά (λογοτεχνία, θέατρο, μουσική, κλπ) γεγονότα της εποχής.

Έρευνα θεωρητικού, ιστορικού και φωτογραφικού υλικού.

Πορτφόλιο και Βιογραφίες ιστορικών καλλιτεχνών για την Γλυπτική.

Στοιχειοθέτηση και μακετοποίηση θεωρητικών εντύπων για τα εργαστήρια γλυπτικής.

2006:¨Το σώμα στη Σύγχρονη Γλυπτική ¨
εξετάζοντας την προσέγγιση διαφόρων διάσημων καλλιτεχνών, κατά περίπτωση.

2004-2005:¨Το σώμα στη Γλυπτική Από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση¨
μια συνολική έρευνα στην εξέλιξη της φόρμας κατά τις Ιστορικές εξελίξεις των
κοινωνιών.

Διδακτικές προσεγγίσεις, όπως:

2004: ¨Η φόρμα στην γλυπτική και ο εμπλεκόμενος χρόνος¨


2005: ¨Η ζωτικότητα στη καλλιτεχνική διαδικασία¨ θέμα διδασκαλίας Μάρτιος.


2006: ¨Η σχολή του Ντίσεντολφ – Μπόυς/ Τόνυ Κραγκ, Καταρίνα Φριτς, Σούτε.


2007: ¨Η επανάληψη και οι βιομορφές στην αισθητική που προκύπτει από τη θεωρεία του χάους¨.

Workshops:
Επίβλεψη και επιμέλεια Workshops με την ανάλογη άδεια και συνεργασία του διευθυντή του γ΄ εργαστηρίου γλυπτικής, Κου Χουλιαρά - με ομάδες φοιτητών του γ΄ εργαστηρίου γλυπτικής στους σταθμούς: Δελφών, Ύδρας, Ρέθυμνου, Μυκόνου.

2009: Μάιος.Workshop, στο σταθμό της Ύδρας. Προεργασία με σχέδια και δειγματοληπτικές μακέτες των προτεινόμενων έργων για τη συμμετοχή στο Συμπόσιο του Βελγίου.

2009: Συμμετοχή σε workshop διεξαχθέν στο Βέλγιο στα πλαίσια Biennale Land Art Symposium, σε συνεργασία με το τμήμα γλυπτικής της σχολής : Arba-Esa / Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles και τους καθηγητές: Professeur titulaire Jean François Diord
Assistant : Mario Ferretti
Enseignants de l'option : Pierre Dessaer,
14 – 24 Αυγούστου 2009, Symposium International Sites En ligne: είναι ένα Διεθνές συμπόσιο γλυπτικής και Land art που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο δάσος Ligne, στο Silly του Βελγίου. Επιλέγονται καλλιτέχνες απ΄ όλο τον κόσμο, να μείνουν για μια εβδομάδα προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους σε σκηνές στρατοπέδου, μαγειρείο και ανάλογες εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί σε ένα άνοιγμα κοντά στο δάσος. Τα βράδια οι συναυλίες και οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με ένα Σαββατοκύριακο όπου οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Πληροφορίες:

http://www.workcamps.info/icamps/camp-details.html?campid=5074&tmpl=component

https://www.facebook.com/symposiuminternational.sitesenligne/photos

2008: 17 –19 Ιουλίου. Επίσκεψη με ομάδα φοιτητών του γ’ εργαστηρίου γλυπτικής καθώς και φοιτητών και διδασκόντων από το τμήμα γλυπτικής της σχολής : Arba-Esa / Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles, στους Δελφούς, διαμονή στον σταθμό.

2008: 20 Ιουλίου – 1 Αυγούστου. Ακολούθησε workshop στο σταθμό του Ρεθύμνου. Έκδοση καταλόγου εργασιών και τελικών έργων των φοιτητών της γλυπτικής των δύο σχολών: ΑΣΚΤ - Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles

2008: 10 – 14 Απριλίου. workshop στο σταθμό της Μυκόνου, πειραματικό πρόγραμμα σχεδίου και επεξεργασίας πρώτης ιδέας σε μακέτα, βασισμένο στην τυχαιότητα του επιλεγόμενου σημείου προσήλωσης. (Η εργασία του Καραδήμα Ηλία, από το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών που αναφέρεται: ¨στην ραγδαία αύξηση των εικόνων, σε συνδυασμό με την αδυναμία των συστημάτων ανάκτησης εικόνας βάσει περιεχομένου να εξάγουν σημασιολογικά χαρακτηριστικά, οδήγησαν στην εισαγωγή και αποτέλεσαν την αφορμή για την εργασία αυτή.

2004: 21 – 27 Ιουνίου.Workshop στο σταθμό της Ύδρας, σχέδιο με μοντέλο.

2004: Μάης. Workshop στους Δελφούς με θέμα: Συνάντηση εργασίας σπουδαστών Γλυπτικής Α.Σ.Κ.Τ. - Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. ως διδάσκουσα, βοηθός Καθηγητή Γ. Χουλιαρά.

Επισκέψεις σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού με το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus:

2009: 24 – 28 Απριλίου. Βρυξέλες: Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles
Συμμετοχή - παρακολούθηση και ανταλλαγή απόψεων σε συμπόσιο που οργάνωνε το τμήμα Γλυπτικής της εκεί Ακαδημίας, στην πόλη του Βελγίου Ath (de la triennale des arts et du végétal de Ath (2009)). http://acasculpture.blogspot.gr/

2010: 28 – 02 Ιουλίου. Βερολίνο: Weissensee School of Art, Berlin. http://www.kh-berlin.de/index.php5?locale=en
Διάλεξη συζήτηση στις 30 Ιουνίου, 10-12 π.μ. με θέμα: “A lecture on light” στηριγμένη στο βιβλίο: Η αυτοβιογραφία του φωτός, του Γραμματικάκη Γιώργου.

Υπότροφος του IKΥ , έλαβε 2 βραβεία με χορήγηση χρηματικού ποσού, εκ των οποίων το Α΄ βραβείο στον εικαστικό διαγωνισμό της Heineken με τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Κινηματογράφος».ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

http://sculpturekateathanasiou.blogspot.gr/p/blog-page.html

Ένα από τα τελευταία εγχειρήματα που σχεδίασε είναι μια σειρά εκπομπών διερευνώντας την έννοια της εκπομπής - εκπέμπω με διαφορετικά μέσα κατά περίπτωση. Το 2010 δημιούργησε της ιδέας της ομάδας City Travellers, http://artcoursescitytravellers.blogspot.gr/ ενός συλλογικού τόπου όπου συναντιούνται διάφοροι άνθρωποι και οι εμπειρίες τους, περιηγούνται στην πόλη και δημιουργούν μοντέλα και χώρους, αλλά κυρίως περιστρέφονται με μια ποιητική διάθεση γύρω από τη σιωπή που χρειάζεται ο άνθρωπος για να αναπτυχθεί ακούγοντας τις εκπηγάσεις του.. Δίχως τις συνεχείς προσομοιώσεις που του ζητά μια υπέρ καταναλωτική μεταμοντέρνα κοινωνία. Την στιγμή που δημιουργείται η ανάγκη του εσωτερικού συμβάντος και αποκτά την δύναμη να προβληθεί στο περιβάλλον του.
Σαν αποτέλεσμα της δράσης αυτής της ομάδας, προέκυψε μια συνεργασία με έναν φιλόσοφο και έναν εικαστικό – ζωγράφο, σε μια αέναη συζήτηση - αναζήτηση που μετέφεραν και σε ραδιοφωνική εκπομπή.

· Έχει παρουσιάσει τα περισσότερα έργα της από το 2007, in situ εγκαταστάσεις performances - Εικαστική Performance
σε ανάλογους χώρους που συνεργάστηκε και υποστήριξαν αυτές, της συλλογικής φύσης, προσπάθειες. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί συνθέσεις εικαστικών παρουσιάσεων σε ανεξάρτητους, ή και εγκαταλελειμμένους χώρους, οι οποίοι λειτούργησαν και σαν εργαστήρια προπαρασκευής (In Situ) των έργων που παρουσιάστηκαν.
Συμμετείχε και προκάλεσε ομάδες όπως αυτή σε παράλληλη δράση στην πρώτη Biennale της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, διαλέξεις και πολιτικές συζητήσεις Παράλληλα τα τελευταία 7 χρόνια είχε αναπτύξει ισχυρή πολιτική δράση για την υποστήριξη των μουσικών και καλλιτεχνικών δημόσιων σχολείων της χώρας.
Έχει εργαστεί κυρίως, σε ανεξάρτητες πειραματικές συνεργασίες και επιμέλειες. Και με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον στα social media.

2013
· 24 10 / 2013 – 2014/ Συνέχεια της εκπομπής των City Travellers από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 17.00 - 19.00 μ.μ. στο beton7artradio και κάθε δεύτερη Πέμπτη με τους: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνη Λακίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη μεταφραστή και μελετητή των ¨Καταστασιακών¨. Ένα καλλιτεχνικό κίνημα στον ακροαριστερό χώρο της Ευρώπης του ΄60, που διατύπωσε την ¨θεωρητική και πρακτική ανάπτυξη των καταστάσεων¨. Συγκροτήθηκε από θεωρητικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, πολιτικούς και άλλους. Σκοπός τους ήταν η υλοποίηση των υποσχέσεων των καλών τεχνών στην καθημερινή ζωή. Οι ιδέες τους διαδόθηκαν και βρήκαν απήχηση σε διεθνή κλίμακα μέχρι σήμερα. Αίτημά τους ¨ Η ζωή να γίνει καλλιτέχνημα¨. Μια λαβυρινθώδης αναζήτηση της σημασίας της ¨κατάστασης¨, του συμβάντος.

26. 09 – 27.10 / metamatic:taf / Παρουσίαση Περφόρμανς με τίτλο¨Συστροφή¨ στα πλαίσια συμμετοχής της ομάδας City Travellers στην έκθεση ¨A (New) Athens state of mind¨ http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/1953/A_(New)_Athens_state_of_mind/

10. 06 /ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - Στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνιολογία της Τέχνης ΙΙ» πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα : ¨Όψεις καλλιτεχνικών δράσεων στη σύγχρονη τέχνη : ¨Ίχνη και άυλα κατάλοιπα¨ Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, ώρα 17:30 Συμμετείχαν: Κατερίνα Αθανασίου Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Α.Σ.Κ.Τ. Σύλβια Σολακίδη Απόφοιτος Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ. Βάνα Βερροιοπούλου Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (Α.Σ.Κ.Τ. & Université Paris VIII)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με ΘΕΜΑ: ¨Ανάπτυξη ακαδημαϊκής συνεργασίας σε εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς τομείς, καθώς και σε τομείς πιθανού αμοιβαίου ενδιαφέροντος¨ 6 -8 φοιτητές που θα προέρχονται ισάριθμα από τα δύο συνεργαζόμενα τμήματα, σε ένα κοινό πρόγραμμα 3 μηνών στους κήπους του Γεωπονικού πανεπιστημίου από όπου θα συλλέξουν το θεματικό υλικό τους, με το μέσο που επιθυμούν: φωτογραφία ή σχέδιο. Και το έργο που θα προέκυπτε θα εκτίθετο στο Γεωργικό Μουσείο. Υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Αθανασίου, Μέλος ΕΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ Η πρόταση συζητήθηκε και έγινε δεκτή από τον διευθυντή του Γεωργικού Μουσείου κο Λουλούδη Κωνσταντίνο και την Κα Μαρία Παπαφωτίου Αναπλ. Καθηγήτρια, Δ/ντρια Eργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Προτάθηκε για χρηματοδότηση στο ίδρυμα Λιάτση. Απορρίφθηκε και αναμένεται η εύρεση οικονομικής χορήγησης για να πραγματοποιηθεί. http://kpe-kastor.kas.sch.gr/peekpe/proceedings/synedria_10_ereunes/Tamboukou_et_al.pdf
· Συμμετοχή σε 2 μαθήματα μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, για ερμηνευτικές παρατηρήσεις πάνω στις δομές του έργου του Hans Holbein the Younger - The Ambassadors | Οι Πρεσβευτές.
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ./ Πινακοθήκη Γρηγοριάδη / Παρουσίαση Περφόρμανς με τίτλο ¨Η σημαία της επανάστασης ¨ στα εγκαίνια της έκθεσης «Τον καιρό των Ελλήνων. Έλληνες εικονογράφοι των αρχών του 20ου αιώνα σχεδιάζουν την Ελληνική επανάσταση».

2012
· 24 10 / 2012 – 13/ Συνέχεια της εκπομπής των City Travellers στο beton7artradio και κάθε δεύτερη Πέμπτη με τους: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνη Λακίδη και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, φιλόσοφο σε μια συζήτηση που ενώ περιστρέφεται στην μοντερνικότητα καταλήγει στην αναζήτηση της έννοιας ¨Αισθητικοποίηση της Πολιτικής¨.

· Τρεις Παρουσιάσεις Εικαστικών Performances κατά την διάρκεια του έτους. Η μία εξ αυτών στην πλατεία Ν. Ηρακλείου (street) Υποστηριζόμενη από την πινακοθήκη Γρηγοριάδη. http://sculpturekateathanasiou.blogspot.gr/p/blog-page.html

· Οργάνωση συζήτησης στο βιβλιοπωλείο “free thinking zone” για την περίοδο του Φασισμού και την Αιασθητικοποίηση της πολιτικής. Με διάδραση live broadcasting και έμφαση στην έννοια της ¨απευθείας μετάδοσης¨

2011
19 -20 Ιανουαρίου Συνέδριο: ‘Against All Odds Project’ Ethics/ Aesthetics

15 Φεβρουαρίου. Διάλεξη χαιρετισμό, στη γενική συνέλευση του συλλόγου του νοσοκομείου Σωτηρία που υποστήριξε οικονομικά και ηθικά το «σχέδιο Σωτηρία».

26 Φεβρουαρίου. Διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης των 4 μουσικών σχολείων και του καλλιτεχνικού Αττικής στη συμβολή των δρόμων Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη – ελεύθερη προσέλευση… «Τα παιδιά τραγουδάνε στον δρόμο»

· Δύο παρουσιάσεις Εικαστικών Performances κατά την διάρκεια του έτους. Λεπτομέρειες: http://sculpturekateathanasiou.blogspot.gr/p/blog-page.html

2010
· 21 Ιανουαρίου Εικαστική Performance. Οι προπονήσεις αυτοσχεδιασμού της Dypon – Dipon δράσης, ενσωματώνουν τη μετακίνηση, φώνηση και ομιλία στην παρούσα έκφραση. Η Προπόνηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών. Παρακολουθώντας την έκθεση με τίτλο: "Η Πλήρης Συλλογή Γλυπτών του Edgar Degas". Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 8 το απόγευμα.

· 12 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου. Έκθεση σχεδίων εμπνευσμένα από της δοκιμές των ηθοποιών στο φουαγιέ του "Θεάτρου της Άνοιξης" που παρουσίασε από 12 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου την ανατρεπτική κωμωδία SAN PSEFTIKO σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

· 4 - 21 Μαρτίου. OSIDORI. Απλές ατομικές χειρονομίες για τη χαρά και τη λύπη. Στο παλιό κεραμοποιείο, «Πειραιάς 1911». Η video εγκατάσταση αποτυπώνει τις εντυπώσεις της εικαστικού Κ.Α.– δίνοντας ώθηση στην εξέλιξη του μύθου, μέσω της προβολής των που συνομιλούν με τη χορογραφία της Νέλλης Πουλοπούλου. Διάδραση.

· 7 Απριλίου. Άρης Τσιμόγιαννης / Πάρκο Τρίτση εργασία με ομάδα φοιτητών

· 12 Μαίου. Σχέδια σε μια διάδραση με μια ομάδα δασκάλων, που οργάνωσε ο Πέτρος Μπάτσιαρης με θέμα το “Ιγκλού”. Διήμερη συλλογική εργασία συζήτηση. Αντάμωμα, μοίρασμα μέσα σε μια σκηνή, μέσα στη τάξη

· 18 Ιουνίου. Εγκαίνια του Project ‘ σχέδιο Σωτηρία’ στο νοσοκομείο Σωτηρία.

· 21 Ιουνίου. Διοργάνωση Μουσικής εκδήλωσης. Μοναστηράκι

· 30 Ιουνίου. Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην Σερβία.

· 30 Ιουνίου. Lecture in Berlin

· 16 Ιουλίου. Εγκαίνια Βooze cooperative. Εικαστική Performance

· 20 Ιουλίου. Παρουσίαση Εικαστικής Performance στο Νοσοκομείο ‘Σωτηρία’

· 21 Ιουλίου. Ελευσίνα Παράσταση osidori

· 22 Σεπτεμβρίου. ομιλία - παρουσίαση στο ‘Σωτηρία’ για την παρουσίαση της Εικαστικής Performance.

· 6 Οκτωβρίου. Παρουσίαση Εικαστική Performance στο ‘Σωτηρία’ Γύρισμα -συνέντευξη Λουκία Ρικάκη.

2009
· OSIDORI - Πάπιες Μανδαρίνοι - Μία χοροθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χέρν.

Η παράσταση ήταν μια σύνθεση θεάτρου, χορού, εικαστικής αποτύπωσης και εγκατάστασης καθώς και ζωντανής μουσικής. Εικαστική αποτύπωση από την Κατερίνα Αθανασίου και έκθεση σχεδίων της στην παράσταση. Κατά την προετοιμασία και τη διάρκεια της παράστασης η εικαστικός αποτύπωσε την επί σκηνής δράση. Εν τέλει γίνεται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σκηνικής δράσης, μιας και είναι η σκιά στο φωτισμένο χώρο συμβολίζοντας τον αέναο παρατηρητή, θεατή αποδέκτη που διεισδύει στο να κωδικοποιήσει - καταγράψει τα συμβαίνοντα με τον τρόπο που εν τέλει επικάθονται στο ασυνείδητο χώρο του, ή όταν τα φώτα σβήνουν φωτίζει, γίνεται φάρος της παράστασης, για να νοιώσει τα όσα αδυνατεί να συνθέσει επί χάρτου. Σε μια εν τέλει συνεχή αλληλεξάρτηση με τον δρώντα ηθοποιό - χορευτή.

Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Νέλλη Πουλοπούλου, Αιμιλία Μπουρίτη. Ερμηνεύει: Νέλλη Πουλοπούλου. Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης, Τάσος Φωτίου

· Ομάδα Dypon – Dipon. Εικαστική Performance

1η Παράσταση: Τετάρτη 20 Μαΐου, BIOS Café, Πειραιώς 84.

2η Παράσταση: Πέμπτη 21 Μάη, Art Athina - Taekwondo (Περιοχή Φαλήρου)

· έκθεση που διοργάνωσε το theartfoundation.gr, με θέμα ‘turbulent times’, (στον επόμενο τόνο ), Αθήνα

· έκθεση που διοργάνωσε το Βοοze cooperativa, με θέμα ‘τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα’, Αθήνα

· 6 Ιουλίου Συνέντευξη στη τηλεόραση – ψηφιακή ΝΕΤ

· 27-28Σεπτέμβρη Δελφοί / λεωφορείο -Άμεση Δημοκρατία / Ρέα Στριγγάρη

· Οκτώβριος -Νοέμβριος - Δεκέμβρης… σχεδίαση ανά δύο ημέρες όλο το απόγευμα, στο θέατρο Άνοιξη, τις πρόβες για την παράσταση. Ακολούθησε έκθεση των σχεδίων στο Φουαγιέ του Θεάτρου.

· Νοέμβριος. Συντονίζει ομάδα φοιτητών από το εργαστήριο του κου Ψυχοπαίδη με την βοήθεια του κου Σκαλτσά, για δημιουργία Γκράφιτι ζωγραφικής στην είσοδο του θεάτρου της Άνοιξης.

· 11 Δεκέμβρη. Περφόρμανς. Ακίνητη σιωπηλή με τη Βαλίτσα κοιτώντας επί μισή ώρα τον σταθμό στη πλατεία στο Μοναστηράκι και αφουγκραζόταν τις συζητήσεις των συναντήσεων.

2008
· 8ο Διεθνές εικαστικό φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα 08», Project «Α4», (επιμελήτρια: Άρτεμις Ποταμιάνου), Καλαμαριά Θεσσαλονίκης .

· ¨6 + 2 Εκδοχές Γλυπτικής σε Μέταλλο¨ στη γκαλερί ¨Καπλανών 5¨. Σεπτέμβριος

· Συμμετοχή στην εικαστική έκθεση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο γκάζι για τον εορτασμό των 90 χρόνων του, Νοεμβριος

· Συμμετοχή στην έκθεση που διοργάνωσε το Αμερικάνικο κολέγιο με θέμα ¨Σιωπηλοί διάλογοι¨ στην ACG Art Gallery - (επιμελητής: Μεγακλής Ρογγάκος), Δεκέμβριος

· Ομαδική έκθεση με τίτλο ¨Ζωή σημαίνει συμμετοχή¨ των διδασκόντων της Α.Σ.Κ.Τ., στη Ναύπακτος Δεκ.08 με αφορμή τα εγκαίνια ενός χώρου ¨το σπίτι της Αλκυόνης ¨ για την απασχόληση και την εργασία ανθρώπων με αναπηρία.

· Έκθεση έργων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για τη θέση Ειδικού Ερευνητικού ΔΙδακτικού Προσωπικού.

2007
Έκθεση στη Δημοτική αγορά της Kυψέλης, Αθήνα. Μια ομάδα καλλιτεχνών επιχειρεί μια ενεργητική παρέμβαση με τα έργα της στον διατηρητέο πλέον χώρο της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης. Συμβάλλοντας στη κοινή προσπάθεια των κατοίκων και άλλων φορέων, προκειμένου να διασωθεί ο χώρος σαν αυτοδιαχειριζόμενος, ώστε να αποτελέσει πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο.

Έκθεση στο ΒΟΟΖΕ COPERATIVA , Αθήνα «Le soudage» Τo create the Whole… Against fundamentalism

“Where is the Art” Πρόκειται για μια αυτόνομη δράση, στην οποία συμμετείχαν 40 καλλιτέχνες από την Αθήνα που άνοιξαν τα εργαστήριά τους στο κοινό. Τη δράση παρουσίασε και συντόνισε η Κατερίνα Αθανασίου σε συνεργασία ως προς την επιμέλεια με την Sarah Ettlinger και τονToby Short . Πολλά διαφορετικά projects… που συμβαίνουν σε σπίτια, δωμάτια, αλλά και παρεμβάσεις σε τοίχους, σε οικόπεδα, και που τις περισσότερες φορές είναι οι χώροι εργασίας των συμμετεχόντων. Ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό σχέδιο. Ανέδειξε τη σχέση και την αντίδραση του κοινού απέναντι σ’ ένα έργο Τέχνης που βρίσκεται εκτεθειμένο σε έναν ανοιχτό - δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, που φέρει τη δική του σφραγίδα, διαφορετική από όταν το βλέπει σε μια αίθουσα Τέχνης ή μια έκθεση. Η κοινότητα αντιδρά πολύ διαφορετικά. Είτε το υιοθετεί είτε δεν την ακουμπά καθόλου. - παράλληλη εκδήλωση της 1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ της ΑΘΗΝΑΣ «DESTROY ATHENS», 10 Σεπτεμβρίου – 18 Νοεμβρίου. O διαδραστικός κατάλογος που σχεδιάστηκε από τους http://www.busybuilding.com/el/tags/13/works?page=3 είχε στόχο να ολοκληρώνεται σταδιακά από τον κάθε χρήστη του, με την επίσκεψή του σε κάθε artist studio. Ζητήθηκε έτσι από κάθε συμμετέχοντα να φτιάξει μια δική του σφραγίδα και ένα postcard με το τελικό έργο της έκθεσης, που σταδικά και με όποια σειρά επιθυμούσε ο επισκέπτης, σφράγιζαν και ολοκλήρωναν τον κατάλογό του. Τελικά κάθε κατάλογος, αποτέλεσε ένα μοναδικό customised αντικείμενο που απεικονίζει την προσωπική εμπειρία του κάθε χρήστη του. Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου οι καλλιτέχνες της ομάδας του “where ιs the art?” πραγματοποίησαν συστηματικά συναντήσεις στα εργαστήρια τους και, μέσα από ένα ανοιχτό εικαστικό διάλογο, προσπάθησαν να απαντήσουν ερωτήματα, να κατανοήσουν ο ένας τη δουλειά του άλλου και να δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας.

2006
Ατομική έκθεση στη γκαλερί Αγκάθι, Αθήνα.

Έκθεση έργων στην Α.Σ.Κ.Τ. ως υποψήφια για Λέκτορας στον τομέα Γλυπτικής.

¨γλυπτική γλυπτική¨ In Situ δημιουργία και έκθεση των έργων, στους Αλευρόμυλους Σαραντόπουλου, στα Καμίνια του Πειραιά.

Έκθεση στη Νομαρχία Πειραιά, του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, στον ¨πολυχώρο Απόλλων¨

2004
Συμμετοχή στην «Ολυμπιακή Γλυπτική Τριλογία» του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος που οργάνωσε στον εκθεσιακό χώρο ¨Παλαιό Μηχανουργείο¨, ο Δήμος Λαυρεωτικής στα πλαίσια πολιτιστικού φεστιβάλ για το καλωσόρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

2003
Έκθεση του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Χώρας Ίου, που οργάνωσε ο Δήμος Ιητών, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ¨Ομήρεια 2003¨ του νομού Κυκλάδων.

2001
Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας, για το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην Α.Σ.Κ.Τ. , Αθήνα.

Παρουσίαση 15΄λεπτου εικαστικού δρώμενου Performance – βίντεο - ήχο στον πολυχώρο ΄8 Δυτικά΄, Αθήνα

2000
· Προβολή βίντεο με τίτλο «Εξαφάνιση» στην εβδομαδιαία εικαστική εκπομπή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, «Η εποχή των εικόνων» στο τηλεοπτικό κανάλι ΄ΕΤ 1΄

Παρουσίαση εργασιών, βίντεο και προβολής 2D animation σε σχεδιασμένη επιφάνεια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Έρευνας και Τεχνολογίας Ε.Μ.Π. 2000» στα εγκαίνια του νέου κτηρίου Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

1998
· ¨Arte Multi Visione. Festival di Arte Multimedia.¨ Rieti –-Italy. Επαρχιακή Ιταλική πόλη 60χιλ. από την Ρώμη, που κάθε καλοκαίρι οργανώνει στα θέατρα, τους ναούς, τις αγορές, τις πλατείες, ένα εντυπωσιακό multimedia φεστιβάλ, που συμμετέχουν καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη, με πρωτότυπες και ερευνητικές εργασίες.

¨1o Ελληνικό φεστιβάλ για την Βίντεο Τέχνη, τις Ηλεκτρονικές Τέχνες και τις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας¨, Φούρνος, Αθήνα.

1997
¨Απόφοιτοι ’96¨ Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα.

¨Heineken art¨, διακριθέντες καλλιτέχνες των εικαστικών της διαγωνισμών, Πολιτιστικό κέντρο Μελίνας Μερκούρη, Αθήνα.

1996
· ¨Spring Collection ΄96¨ Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για τη Σύγχρονη Τέχνη, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα ,
· ¨Heineken art’96¨, Α΄ βραβείο/3000 euro, Αθήνα

Συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στον τύπο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: