Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

“ Contrived – Παραχάραξη” ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ



 H έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου με τον τίτλο “ Contrived – Παραχάραξη”, είναι μια νέα σύνθεση της εικαστικού που αποτελεί μία εγκατάσταση που εξελίσσεται στους δύο χώρους του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», σε τρείς ενότητες.

Αρχικά γίνεται η υποδοχή του κοινού, στον πρώτο χώρο, του «Μελίνα». μέσω μιας συγκεκριμένης documentation παρέμβασης που αποτελείται από την προσέγγιση των εικαστικών: Νεφέλη Κατσαρού, Γεωργία Κυριακίδου, Λία Πέτρου, Kildi Drasa και αποσπάσματα από το προσωπικό αρχείο της εικαστικού Κατερίνας Αθανασίου, που φέρει από τους γονείς της καθώς και την μαγνητοσκοπημένη μαρτυρία της μητέρας της.
Ο θεατής ξεκινά μέσω της επιλογής να συμμετάσχει σε μια διαδικασία αποδόμησης: μιας ημερολογιακής μορφής, επιδαπέδιας εγκατάστασης, βασισμένη στο χάρτη του νησιού Γυάρος. Το έργο της Λίας Πέτρου, αποτελείται από 984 αριθμημένα χαρτονένια κομμάτια, με διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, όπου το κάθε ένα θα αντιπροσωπεύει μια ημέρα από το σύνολο του εκτοπισμού μιας γυναίκας εξόριστου και όλα μαζί, το ένα πάνω και δίπλα στο άλλο, θα δομούν το σχήμα του νησιού σε ανάγλυφη διάσταση. Η εικαστικός Λία Πέτρου αναφέρεται συμβολικά στο χρόνο εκτοπισμού της Ερμιόνης Αθανασίου, από την πρώτη μέρα σύλληψής της έως και την ημερομηνία αποστολής μιας επιστολής του ερυθρού σταυρού στον άντρα της, όπου αναφέρεται ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την άμεση αποφυλάκισή της. Ο καταγραμμένος χρόνος εκτοπισμού της εξόριστου συμβολίζει και αφορά στο άθροισμα του χρόνου εκτοπισμού πολλών άλλων εξόριστων και αποδομείται σε αυτόνομα κομμάτια. Στο τέλος, θα έχει αποδομηθεί το σύνολο όταν τα 984 κομμάτια απομακρυνθούν με τη συμβολή των επισκεπτών, ώστε η θέαση του έργου να μετατραπεί σε μια βιωματική εμπειρία.

Στη συνέχεια ο θεατής συναντά ένα επίτοιχο έργο της Κατερίνας Αθανασίου βασισμένο στο προσωπικό αρχείο της οικογένειάς της, από μέρος των στοιχείων που ακολουθούν τις μνήμες από τα χρόνια της εξορίας. Καθώς και ένα επιδαπέδιο ανάγλυφο στο οποίο εκτυλίσσεται μια δράση - performance από τις ηθοποιούς: Αναστασία Ζαντή & Μάρω Τσιμπλιαρά. Μια δράση που μιμείται μία από τις περιγραφές της μητέρας της εικαστικού, την μνήμη του ύπνου των εξόριστων γυναικών τις πρώτες ημέρες που ακόμη δεν είχαν οργανώσει τους χώρους τους και οι συνθήκες ήταν θλιβερές. «Ύπνος»
Performance από τις ηθοποιούς: Αναστασία Ζαντή & Μάρω Τσιμπλιαρά
Στηριγμένη στην περιγραφή της μητέρας μου Ερμιόνης, για τον ύπνο των γυναικών τις πρώτες ημέρες της σύλληψης τους.
Εδώ η καλλιτέχνης παραθέτει και την τελευταία μαρτυρία της μητέρας της. Για την πορεία της ζωής της. Μια πορεία αφιερωμένη στην αντίσταση, με αγώνες και θυσίες για να διασφαλίσει έναν ελεύθερο και πιο όμορφο κόσμο στο μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Μέσα από συλλογικούς αγώνες και πίστη.
Η καλλιτέχνης επαναπροσδιορίζει σε ένα νέο πλαίσιο εικόνες και μνήμες.

Απέναντι ο θεατής θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρόσληψη και κατάθεση τριών νέων καλλιτεχνών: της απόφοιτη της ΑΣΚΤ Γεωργίας Κυριακίδου η οποία  παρουσιάζει 3 έργα: 1. Νύπτω τας χείρας μου, 2. Θάλαμος αερίων, 3. προβολές σώματος του Παουλ Τσελάν.
 Kαθώς και των φοιτητών της ΑΣΚΤ:  Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού που παρουσιάζει την εγκατάσταση HANGED MAN. Το έργο “Hanged Man” διαπραγματεύεται το κοινωνικό φαινόμενο του ανθρώπου που πράττει κατά συνείδηση, σε κάθε κοινωνικά και πολιτικά ταραγμένη εποχή. Στο εικαστικό έργο χρησιμοποιείτε η κάρτα Ταρό
η οποία συμβολίζει την αυτοθυσία για το ευρύτερο καλό.
 και Kildi Drasa, με σχέδια που εμπνεύστηκε και δημιούργησε από διάφορα αποσπάσματα ποιημάτων ελλήνων ποιητών για την μετανάστευση και τον πόλεμο.

Στον δεύτερο χώρο, του «Μελίνα» η Κατερίνα Αθανασίου μας προσκαλεί σε μια ενατένιση, προσωπικών της πλέον προσλήψεων και αισθημάτων, στιγμών και εμπειριών από εκείνα τα χρόνια, που στην ηλικία των 3 - 6 την διαμόρφωσαν. Μόνη της κλειδώνεται στο σπίτι τους και κάθεται σε μια καρέκλα απέναντι από έναν καθρέφτη. Τον καθρέφτη μιας παλιάς ξύλινης ντουλάπας που μέσα της προβάλλονται όλα τα φαντάσματα που την οδηγούν να χτίσει την ιδέα για μια ζωή. Μεγαλώνει δίπλα βέβαια στο προσφιλές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας, σε μια ανοιχτή αυλή, που έχει την δυνατότητα να κλείσει την πόρτα του δικού της σπιτιού. Η Λιλή, η Σούλα, η Γεωργία, ο αδελφός της Τάσος, ο θείος Λευτέρης, κι ο Νικάκης ο συνομήλικος ξάδελφος της, δεν αφήνουν περιθώριο μοναξιάς και έλλειψης. Αναζητά την απομόνωσή της στο σπίτι της, παράλληλα με τις τόσες ιστορίες άλλων φίλων που συμπαραστέκονται. Εκεί μόνη χτίζει την προσωπική της εμπειρία, που προσπαθεί να αποδώσει μέσα από την εγκατάσταση – περφόρμανς που παρουσιάζει  σ΄ αυτόν τον δεύτερο χώρο του «Μελίνα» με τίτλο: "Standing for a glimpse outside Society" Εκεί που στέκεται για λίγο έξω από την μικρή της κοινωνία και κοιτάζει την ιδέα της μητέρας στον καθρέφτη. Performance από τους ηθοποιούς και χορευτές της νομάδας ad hoc: Νικολέτα Θαμνοπούλου & Γιάννης Ζαμπαρδίκος. Κατερίνα Αθανασίου.
Εκείνες τις στιγμές που επιλέγεις να σταθείς για λίγο έξω από την μικρή σου κοινωνία και κοιτάζεις ή αναζητάς μια ιδέα στον καθρέφτη.


Τέλος στον ίδιο χώρο ως μία τρίτη ενότητα, ο εικαστικός Αντώνης Λακίδης με την προσωπογραφία «Ερμιόνη» μας δίνει ένα βλέμμα της Ερμιόνης, μητέρας, που εποπτεύει τον επισκέπτη από μακριά, καθ όλη την πορεία του μέσα στον χώρο της έκθεσης, όπως εκείνα τα χρόνια από κει, από το φαρμακονήσι, όπως το έλεγαν οι ίδιες εκείνες γυναίκες, οι εξόριστες. Ο Λακίδης επιλέγει τους παρακάτω στίχους του Καβάφη για την έκθεση, από τις «Φωνές»:

ΦΩΝΕΣ
Ιδανικές φωνές και αγαπημένες,
 εκείνων που πέθαναν,
η που είναι για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους,
κάποτε μες στα όνειρα μας ομιλούνε,
κάποτε μες στην σκέψη τους ακούει το μυαλό,
και με των ήχο των για κάποια στιγμή επιστρέφουν,


Ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος, μας τοποθετεί απέναντι στην ηχώ μιας γυναικείας συνείδησης, προσδίδοντας λόγο σε μια γυναίκα την οποία ονομάζει: "Οφηλία"
Κι εκεί θα γυρίσουμε να ξαναδούμε τον όλο χώρο, την όλη διαδρομή, όλες τις όψεις από ένα τελικό σημείο θέασης… μια εποπτεία. Μια τελευταία επιστροφή της ματιάς.


                                                                                                     Κατερίνα Αθανασίου

Η Κατερίνα Αθανασίου είναι μέλος ΕΕΠ στο τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου διδάσκει από το 2001. Είναι παραγωγός της εκπομπής CityTravellers στο beton7artradio από το 2013. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γλυπτική στην ΑΣΚΤ (1996) και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακές μορφές Tέχνης, (ΑΣΚΤ – ΕΜΠ, 2001). Το 2008 σχεδίασε την ιδέα των City Travellers, http://artcoursescitytravellers.blogspot.gr/, ενός συλλογικού τόπου όπου συναντιούνται άνθρωποι και εμπειρίες. Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2010 από τον Αντώνη Λακίδη (Ζωγράφο) και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο (Φιλόσοφο). Οι citytravellers περιηγούνται στην πόλη και δημιουργούν μοντέλα, χρήσεις και χώρους. Από το 2007 συμμετέχουν στη πρόκληση συλλογικών εργασιών – δράσεων.


Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες:
Kildi Drasa


Ο Kildi Drasa γεννήθηκε στην Αλβανία. Σήμερα φοιτά στο τομέα ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Νεφέλη Ε. Κατσαρού

Η Νεφέλη Ε. Κατσαρού, σπούδασε γραφικές τέχνες και σήμερα φοιτά στο τομέα γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Εργάστηκε ως γραφίστρια στο έντυπο διαφημιστικό υλικο, ενώ συνδυαστικά εκτέλεσε τοιχογραφίες και κατασκευές. Διδάσκει καλλιτεχνικά μαθήματα σε παιδιά από το 2006 και αυτή η εμπειρία την οδήγησε στην απόφαση να φοιτήσει στην ΑΣΚΤ. Έχει εικονογραφήσει ιστορίες με μυθολογικό περιεχόμενο και κόμικ. Τα πεδία ενδιαφέροντος της βρίσκονται στη μυθολογία, τη βιολογία και τη θεωρητική αρχιτεκτονική, ενώ μέσα από το έργο της εκφράζεται το οργανικό, το εφήμερο, το επέκεινα.

Γεωργία Κυριακίδου
Η Γεωργία Κυριακίδου γεννήθηκε στην Λεμεσό. Σπούδασε στη Σχολή Οπτικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών  και Εικαστικές Τέχνες – Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2016.  Έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση τον Μάϊο του 2017 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Αντώνης Λακίδης
Ο Αντώνης Λακίδης, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με σπουδές στην γραφιστική και μεταπτυχιακή εμπειρία στις μεγάλες επιφάνειες επιτοίχια ζωγραφική και γκράφιτι. Δάσκαλοι: Νίκος Κεσσανλής, Νέστορας Παπανικολόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε  biennale, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους και βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Συμπαραγωγός της εκπομπής και της ιδέας των city travellers. Έχει οργανώσει και υποστηρίξει ανεξάρτητες παραγωγές από το 1991.

Λία Πέτρου.

 Η Λία Πέτρου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο Chelsea College of Art and Design, στο entral St. Martins College of Art (BAFine Art 1997-2000) ενώ το 2002 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Γλυπτικής του Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει ως artist - in - residence στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης CCA Kitakyushu (2003-2004 Ιαπωνία) και στη Cite International Des Arts (2001 Παρίσι).
Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Χρήστος Χρυσόπουλος.
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος είναι πεζογράφος, δοκιμιογράφος και φωτογράφος. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Ravachol (2013) και Prix Laure Bataillon (2014)

Θερμές ευχαριστίες στους:
Νικολέττα Θαμνοπούλου & Γιάννης Ζαμπαρδίκος (χορευτές και ηθοποιoούς από τη νομάδα “ad hoc”),  τις Αναστασία Ζαντή & Μάρω Τσιμπλιαρά (ηθοποιούς).

Και στούς: Μυρσίνη Γλέζου, Νεφέλη Καλαντζή, Μυρτώ Κουτσοβούλου (αρχιτεκτονική ομάδα), την Χριστίνα Ψωμά, τον Χαρίλαο Σισμάνη και το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη. Τον Νίκο Τουκματσή (γραφίστα).

Την Κατερίνα Tσιλίρα, τον Λουκάς Δημητρέλος και το Beton 7.

Παράλληλο Πρόγραμμα: 

Παρασκεύη 6 Οκτωβρίου 2017, 18:00:  

 Προβολή του ντοκιμαντέρ Αντάρτισσα Νίτσα-Ελένη Παπαγιαννάκη Ηλέκτρα. Γυναίκες Κλαδιά (διάρκειας: 36’:05”), της Ελένης Τζιρτζιλάκη  

Παρσκευή 13 Οκωβρίου 2017, 18:00: 

Με αφορμή την έκθεση, ανοιχτή συζήτηση με τους: Βίκυ Ιακώβου (Επίκ. καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αγαίου),
Γεράσιμος Κακολύρης (Επικ. καθηγητής φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και
Χλόη Κολύρη (Αναλύτρια, Ψυχίατρος)






Με την υποστήριξη:


                    

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: