Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008

1.1.08 Ανάγνωση στην οδό Ερμού, την ώρα που άλαζε ο χρόνος.

Η Κατερίνα Αθανασίου, εικαστικός-γλύπτρια, έχοντας ξεκινήσει να αντιμετωπίζει - την μονάδα ενός συμβόλου - σαν το σημείο που ΄σημαίνει΄ και ΄συσσωρεύει΄, εμπλέκεται σήμερα, με την μαγεία ΄ του αφηγητή΄ . Και πιο συγκεκριμένα του αναγνώστη, που ψιθυρίζει, προσέχοντας αυτό που αφηγείται το βιβλίο, σαν μια προσευχή και επιθυμία μες στη μοναχική του σχέση με το χρόνο και το χώρο, ακουμπώντας εκείνη τη στιγμή στην άκρη του πραγματικού για να μετουσιωθεί στο κόσμο που διεγείρει το ανάγνωσμα.
Έτσι σήμερα το βράδυ την ώρα που ο χρόνος θα αλλάζει 12.00 τα μεσάνυχτα θα αναγνώσει μέρος απ΄ το έπος του Γκίλγκαμες μεταφρασμένο στα Ελληνικά.
Το έπος του Γκίλγκαμες, είναι το αρχαιότερο του κόσμου. Μας έρχεται απ΄ τη Μεσοποταμία διερευνά τη σημασία της ζωής και του θανάτου και εκφράζει τους φόβους και τις φιλοδοξίες του Ανθρώπου.
Καθισμένη σ΄ ένα χαλί στη Ερμού κοντά στη εκκλησία θα ψιθυρίσει το ανάγνωσμα. Πιστεύοντας στη δύναμη των λέξεων που μπορούν να παρασύρουν να νανουρίσουν και να αφυπνίσουν θεμέλιους λίθους του κόσμου μας και να σιωπήσει για λίγο τη βοή και τη βιάση, για να ακούσει τα μυστικά και τα αινίγματά του.
Θα ευχηθεί
το ποθητό και το αναγκαίο να γίνουν ένα.
και στα παιδιά να νοιώθουν την ασφάλεια και τη χαρά στις οικογένειές τους ώστε
ν΄ ανοίγουν την ψυχή τους και να οραματίζονται ελεύθερα. Να φοβούνται τα όνειρά τους και τα στοιχειά της νύχτας, να κλαίνε δυνατά, και να γκρεμίζουν δίχως ενοχές. Να αφουγκράζονται την αλήθεια δίχως να μάθουν να την καλύπτουν. Να γνωρίζουν τι σημαίνει κατάθεση ψυχής και τη σπουδαιότητα τού να εργάζεσαι σκληρά για την εξύψωση του ανθρώπου και την ικανοποίηση που προσφέρει η πολιτισμένη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: