Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Κατερίνα Αθανασίου, (test) in between


Κατερίνα Αθανασίου, (test) in between


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΕΤΟΝ 7


Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου με το τίτλο «(test) in between». Η νέα σύνθεση της εικαστικού αποτελεί μία εγκατάσταση που εξελίσσεται σε τρεις χώρους. Στο έργο αναπτύσσονται δράσεις ως πεδίο προσωπικής έρευνας και καταγραφής. Η ατομική έκθεση γίνεται ένα συλλογικό έργο, όπου μέσα από τις συσχετίσεις και τη συνδιαλλαγή με την αρχιτεκτονική του χώρου παρουσιάζεται/ αποκαλύπτεται η ιδιαίτερη ατομικότητα της, που αποδίδεται και στην αλληλεπίδραση και στις συνεργατικές πρακτικές. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λία Πέτρου /The one and the other, Πέτρος Μπάτσιαρης / Κήπος του Χειμώνα. Ένα μεγάλο μέρος του υλικού είναι δάνειο από τον Τάσο Βρεττό / Τ(ρ)όποι Λατρείας. Μουσείο Μπενάκη

Αρχικά η εικαστικός υποδέχεται το κοινό με ένα κέρασμα, μέσω μιας συγκεκριμένης performative παρέμβασης που αποτελεί την προσέγγιση της εικαστικού Λίας Πέτρου. Ο θεατής ξεκινά μέσω της επιλογής να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ώστε η θέαση του έργου στην πορεία του να μετατραπεί σε μια βιωματική εμπειρία.

Στη συνέχεια ο θεατής συναντά ένα επίτοιχο μεγάλων διαστάσεων έργο της Κατερίνας Αθανασίουβασισμένο στις φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού, ένα μέρος της προσωπικής συλλογής της, καθώς επίσης και το περιβάλλον από κόκκινα χαλιά του εικαστικού Πέτρου Μπάτσιαρη, διερευνώντας το σύγχρονο τρόπο λατρείας. Η καλλιτέχνης επαναπροσδιορίζει σε ένα νέο πλαίσιο εικόνες και αντικείμενα άλλων καλλιτεχνών, δημιουργεί ένα νέο τόπο και μας προσκαλεί να αισθανθούμε το βαθύ αίσθημα πίστης κατά τη διάρκεια μιας λατρευτικής τελετής, απελευθερωμένοι από τις κοινωνικές κατασκευές για το σώμα και την υπόσταση.

Τέλος στον τρίτο χώρο η εικαστικός μας προσκαλεί σε μια ενατένιση, σε ένα ταξίδι, για μια στάση στο απέραντο και μια απόσταση από το σωματικό, από μια προοπτική που γεμίζει σαγήνη τη συνείδηση και γίνεται η απόλαυση της λατρείας. Το πρόσωπο δεν έχει πλέον σημασία, αντίθετα με το ακέφαλο σώμα της έκστασης, που το πρόσωπο έρχεται κοντά, δίπλα σου.


You darkness by Rainer Maria Rilke

You darkness, that I come from,

I love you more than all the fires

that fence in the world,

for the fire makes a circle of light

for everyone

and then no one outside learns of you.

But the darkness pulls in everything:

shapes and fires, animals and myself,

how easily it gathers them! -

powers and people -

and it is possible: a great energy

is moving near me.

I have faith in nights.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΒΕΤΟΝ 7

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα μιλάει εδώ για το nachdichten…
«Τώρα θα ήθελα να μιλούσε ο Ρίλκε [μέσα από μένα]. Στην καθομιλουμένη αυτό λέγεται «μεταφράζω/ μεταφέρω». [Πόσο καλύτερη είναι εντέλει η γερμανική λέξη nachdichten! Όταν ακολουθώ τα ίχνη ενός συγγραφέα, διανύω άλλη μια φορά ολόκληρο τον δρόμο που έχει περπατήσει. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί μετά (nach), ύστερα από αυτόν, αλλά εκείνο το dichten,* αυτό είναι πάντα νέο. Νachdichten – να διανύεις εκ νέου τον δρόμο πάνω στα προσωρινά σκεπασμένα ίχνη.] Μεταφράζω (μεταγράφω, μεταποιώ), έχει και μια δεύτερη σημασία: δεν μπορεί κανείς να μεταφράσει μόνο σε κάτι (στην ρώσικη γλώσσα για παράδειγμα) αλλά και προς κάτι. Εγώ μεταφέρω τον Ρίλκε στην ρώσικη γλώσσα, έτσι όπως θα με μεταφέρει εκείνος, κάποτε σ’ εκείνο τον άλλο κόσμο».

*Ποιώ; Συνθέτω; Γράφω; Δημιουργώ; – Στα ρώσικα δεν υπάρχει η λέξη. (Σημ. της Μ.Τσβ.)


Η Κατερίνα Αθανασίου είναι μέλος ΕΕΠ στο τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου διδάσκει από το 2001. Είναι παραγωγός της εκπομπής CityTravellers στο beton7artradio από το 2013.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γλυπτική στην ΑΣΚΤ (1996) και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακές μορφές Tέχνης, (ΑΣΚΤ – ΕΜΠ, 2001). Το 2008 σχεδίασε την ιδέα των City Travellers, http://artcoursescitytravellers.blogspot.gr/, ενός συλλογικού τόπου όπου συναντιούνται άνθρωποι και εμπειρίες. Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2010 από τον Αντώνη Λακίδη (Ζωγράφο) και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο (Φιλόσοφο). Οι citytravellers περιηγούνται στην πόλη και δημιουργούν μοντέλα, χρήσεις και χώρους. Από το 2007 συμμετέχουν στη πρόκληση συλλογικών εργασιών – δράσεων. Τα έργα της Κατερίνας Αθανασίου αφορούν in situ εγκαταστάσεις (2001-07) και performances (2008 – σήμερα), ενώ η πρόσφατη έρευνά της αναφέρεται σε επιτελεστικά περιβάλλοντα, σε τρόπους τεκμηρίωσης στην τέχνη. Έχει συνεργαστεί με τους χώρους τέχνης Βeton7, Artwall, metamatic:taf. Παλαιότερα Booze Cooperativa, Αγκάθι. Ετοιμάζει τη δεύτερη ατομική της έκθεση (η πρώτη έγινε το 2006), στην οποία προσκαλεί καλλιτέχνες που με το έργο τους θα ολοκληρώσουν την συνθετική της πρόταση που στηρίζεται στις πιστώσεις, τη χρήση προ-υπαρχόντων εικόνων με ελάχιστη ή ίσως και καμία μετατροπή.


ΒΕΤΟΝ7 Χώρος Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Πύδνας 7(στάση Μετρό Κεραμεικός), Βοτανικός. 

Εγκαίνια: 17 Μαρτίου, 20.00

Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-19.00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210-7512625, www.beton7.com

Θα ήθελα να ευχαρισήσω για την εξαιρετική συνεργασία την Ράνια Κλιάρη, επιμελήτρια του Beton 7 gallery, που επιμελήθηκε το κείμενο και φυσικά την όλη διαδικασία του στησίματος της έκθεσης, την Κατερίνα Τζιλίρα για την γραφιστική της άποψη και υποστήριξη στην εργασία της προώθησης καθώς και όλους τους συνεργάτες στο Beton 7 για το μοναδικό κλίμα φιλίας σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει ούτως ή άλλως σε όλες τις δραστηριότητές τους.   Επίσης να επισημάνω την πολύτιμη συμπόρευση του Χρήστου Χρυσόπουλου, τις πολύτιμες συζητήσεις με την Ασημίνα Κανιάρη και την βασική συμβολή της Σύλβιας Σολακίδη στην έκφραση και αποτύπωση της όλης ιδέας. Τους ευχαριστώ καθώς και τον κο Λακίδη για την υποστήριξη σε πολλούς(!) τομείς.
Την Λία Πέτρου. Τον Πέτρο Μπάτσιαρη. Τον Τάσο Βρεττο (https://www.youtube.com/watch?v=aeU9b1xjpyU). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: