“Να γίνεσαι δύο φορές”
της γλύπτριας Κατερίνας Αθανασίου
Η γλυπτική εγκατάσταση “Να γίνεσαι δύο φορές” της γλύπτριας Κατερίνας Αθανασίου παρουσιάζεται σε δύο ενότητες. Η μία ενότητα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που η εικαστικός είχε φιλοτεχνήσει in situ στην παραλία του Βόλου τον Ιούνιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου, εμπνευσμένη από προσωπικές αφηγήσεις της μητέρας της με κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο. Τα έργα αυτά παρέμειναν στο Λιμάνι του Βόλου τρεις μόνο μέρες. Η δεύτερη ενότητα έργων αποτελεί τμήμα εικαστικής performance που υλοποιήθηκε στην Βυζίτσα στα τέλη Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων “Ομιλίες στο βουνό” με θέματα ψυχανάλυσης και φιλοσοφίας, που οργάνωσε η ψυχίατρος Χλόη Κολύρη. Αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν στο κεντρικό καλντερίμι, στην πλατεία και σε κήπους, εμπνευσμένα από αφηγήσεις και παιδικές μνήμες της ηθοποιού Πόλυς Βλάχου, με καταγωγή από την Βυζίτσα, γύρω από παιχνίδια και ιδιαίτερα πρόσωπα της ζωής του χωριού.
Ο επισκέπτης στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio de Chirico” έχει την ευκαιρία να δει την γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Αθανασίου τόσο στον δεύτερο όροφο του Κέντρου όσο και στον υπαίθριο χώρο μεταξύ του Κέντρου και του Δημοτικού Ωδείου. Στο Environment που δημιούργησε η Κατερίνα Αθανασίου, που “γεμίζει μια ολόκληρη αίθουσα, περιβάλλει τον θεατή και αποτελείται από παντοειδή υλικά” (Allan Kaprow για το “Environment”), μπορεί κανείς επιπλέον να διακρίνει στοιχεία από την Arte Povera (Φτωχή Τέχνη). Στο πνεύμα λοιπόν της αποκατάστασης της άμεσης επαφής με τα φυσικά υλικά, πραγματικά γεγονότα, βιωματικές καταστάσεις και μνήμες της εικαστικού μέσα από αφηγήσεις γύρω από τις έννοιες του ταξιδιού, της εξορίας και της προσμονής αγαπημένων προσώπων, μετουσιώνονται σε εικόνες από φθαρτά υλικά, υλικά σε δεύτερη χρήση, όπως παλιές κατεστραμμένες καρέκλες, καλάμια, καδρόνια, σύρμα, σχοινιά αλλά και από γύψο, τσιμέντο και διάφανα υφάσματα που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, ολόκληρες ή αποσπασματικά, δηλ. τμήματα του ανθρώπινου σώματος ενταγμένα σε γλυπτικές συνθέσεις.
Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει για το έργο της: “Η ατέλειωτη πληθυντικότητα του κόσμου. Απλώνει γύρω μας σώματα, μορφές, σκέψεις, αφηγήσεις τους, αισθήματα. Στο νομαδικό έργο τέχνης είμαστε ταυτόχρονα μέρος αυτού του κόσμου, του όλου, αλλά και το Αρχιμήδειο σημείο εκτός του, για να τον παρατηρήσουμε. Αυτό που θα μας συγκρατήσει σ’αυτή την επισφαλή θέση είναι το βλέμμα και το χέρι του άλλου καθώς συναντάται με το δικό μας.”
Η γλύπτρια
Η Κατερίνα Αθανασίου, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ, Αθήνα) από το β΄ εργαστήριο γλυπτικής του Γιώργου Λάππα (1996) με μεταπτυχιακό στις “Ψηφιακές μορφές τέχνης” (2001), διδάσκει στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ από το 2001. Το 2008 σχεδίασε την ιδέα των “City Travellers”, ενός συλλογικού τόπου όπου συναντιούνται διάφοροι άνθρωποι και οι εμπειρίες τους. Υπήρξε επίσης παραγωγός της web radio εκπομπής “City Travellers” στο Βeton 7 artradio από το 2013. Τα περισσότερα έργα της αφορούν in situ εγκαταστάσεις σε διάφορους χώρους - τόπους, performances και performative environments. Τελευταία ερευνά την ιδέα του documentation στην εικαστική τέχνη σε χώρους με τους οποίους συνεργάζεται και μακροπρόθεσμα έχουν υποστηρίξει παρόμοιες προσπάθειες της σύγχρονης τέχνης.
Το δρώμενο από την ad hoc "Νομάδα Χοροθεάτρου"
Τα έργα τέχνης της Κατερίνας Αθανασίου, που ταξίδεψαν από την παραλία του Βόλου έως την Βυζίτσα και επιστρέφουν στον Βόλο για να εκτεθούν στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio de Chirico”, τα στατικά πια αυτά εκθέματα, που εκτίθενται για πρώτη φορά σε κλειστό χώρο, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής (Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017) μπήκαν νοητά σε κίνηση μέσα από δρώμενο από την ad hoc "Νομάδα Χοροθεάτρου" που συναπαρτίζεται από την χορογράφο-χορεύτρια Άντζελα Καλαντζή, τους Αναστασία Συργιάνη, Άσπα Σπυροπούλου, Ιωάννη Ζαμπαρδίκο, Κατερίνα Χιονίδη, Νικολέττα Θαμνοπούλου και την ηθοποιό Πόλυ Βλάχου. Το δρώμενο ως μια νομαδική διαδρομή ξεκίνησε από τον 2ο όροφο της έκθεσης για να ολοκληρωθεί μαζί με τους επισκέπτες στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως μπροστά στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio de Chrico”.
Με την υποστήριξη της
Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ
του Δήμου Βόλου
Νικολέτα Τζάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου